Diş beyazlatma uygulaması son zamanlarda en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir.
Sizler için bu yazımızda diş beyazlatma ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi derledik.
Diş Beyazlatma Nedir?
Estetik ve etkileyici gülüşlere sahip olmanın en belirleyici unsurlarından biri bembeyaz dişlere sahip olmaktır. Bu sebeple güzel gülüşlere sahip olmak isteyen herkes diş beyazlatma tedavisine yöneldi.
Diş beyazlatma, zaman içerisinde koyulaşan veya sararan dişleri eski görünümüne kazandırmak için yapılan beyazlatma tedavisidir. Bu tedavi diş hekimleri tarafından uygulanabilirken, evde de uygulanabilir. Ancak diş hekimi kontrolünde olması daha sağlıklı olur.
Diş Beyazlatma İşlemleri
Diş beyazlatma işlemleri ofis tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma olmak üzere iki şekilde gerçekleşebilir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Beyazlatma tedavisinin en etkili olduğu yöntemdir. Muayene esnasında kullanılan beyazlatıcı ajanların peroksit oranları daha yüksektir. Bu nedenle beyazlatma işlemi daha hızlı sürede gerçekleşir. Aynı zamanda kalıcılığı daha uzun ömürlüdür.
Uzman diş hekimi, tedavinin etkileyiciliğini arttırmak için öncesinde diş taşı temizliği yapar. Seans öncesinde ve sonrasında hastanın dişlerinin fotoğrafları çekilir ve renk tespiti yapılır. Genellikle 2 ya da 3 seanslık bir uygulamadır.
Ev Tipi Diş Beyazlatma
Hastanın diş rengi belirlendikten sonra ona özel yapılan diş plağıyla tedavinin gerçekleşmesi işlemidir. Ofis tipi beyazlatmaya oranla daha uzun bir süreçtir. Hastalar, hazırlanan şeffaf plak ve beyazlatıcı ajan içerikli tüpleri 1 hafta boyunca kullanır. Bir haftanın sonunda diş hekimi tarafından gereken kontroller sağlanır.
Hastalara hangi tedavi yöntemine uygun olup olmadığının diş hekimi tarafından belirlenmesi daha sağlıklıdır.
Kimler Diş Beyazlatma Tedavisi Görebilir?
Tedaviye engel olacak herhangi bir diş eti rahatsızlığı bulunanlar hariç herkes diş beyazlatma tedavisi görebilir. Ancak tedavi öncesinde kesinlikle diş hekimi muayenesinden geçilmesi şarttır. İleri düzey çürüğü bulunanların diş hekimine danışmanı gereklidir. Tedavi öncesinde gerekirse önceki işlemler tamamlanır ve en son beyazlatma işlemi gerçekleştirilir.
Gebelere, emziren annelere, büyüme ve gelişimini tamamlamamış kimlere diş beyazlatma tedavisi önerilmez.
Tedavi Kalıcı Mıdır?
Diş beyazlatma işleminin sonraki süreçlerde tekrarlanması gerekebilir. Bu süreç kişiye ve tüketim alışkanlıklarına göre 6 ay ile 2 sene aralığında değişiklik gösterebilir. Bu sebeple kişilerin diş yapısına ve sağlığına zarar verecek gıdalardan olabildiğince uzak durması gereklidir.
Dişler Neden Beyazlığını Yitirir?
Gündelik yaşam içerisinde tüketilen gıdalar, çocukluk döneminde diş oluşumunda meydana gelen yapısal bozukluklar, anne karnındayken maruz kalınan antibiyotikler ve içilen sudaki flor oranı dişin beyazlığını yitirmesine yol açar.
Dişte meydana gelen renk değişimi ikiye ayrılır:
1- Dış Renklenme: Diş yüzeyinin aşırı miktarda çay, kahve, sigara ve boyayıcı gıdalara maruz kalmasından dolayı oluşur. Genellikle diş temizliği sonrasında bu lekeler gider.
2- İç Renklenme: Fırçalayarak gitmeyen, dişin içine nüfuz eden lekelerdir. Dişlerin oluşumları sırasında meydana gelen yapısal bozukluklar da bunlara örnek gösterilebilir.
Bu iki renklenme türüne göre tedavi yöntemleri değişiklik gösterir. Bu sebeple tedavi yöntemine diş hekiminin karar vermesi gerekir.