ortodonti çene tedavisi temsili bir yapay ağız ve dişlerde diş teli var

Ortodonti Çene Tedavisi Nedir?

Alt ve üst çene içerisinde meydana gelen yapısal bozukluklar, aralıklı diş, dişlere bağlı olarak görünen ağız kapanış bozuklukları ve diş çarpaşıklıklarının tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği alt dalına ortodonti adı verilir. Ortodonti çene tedavisi, çene darlığı veya çenenin yapısal bozukluklarını tespit ederek ona göre tedavi yöntemi gerçekleştirir.

Ortodontik Problemler Nelerdir?

Ortodontik tedaviye ihtiyacı olan problemler dişlerdeki çarpaşıklık, aralıklı dişler, dönük dişler, gömülü dişler, eksik dişler, orta hat uyuşmazlığı, kapanış bozuklukları, çene darlığı ve ileri çene olarak sayılabilir.

Ortodontik tedavi günümüzde modern teknolojik ekipman ve materyaller ile gerçekleştirilmektedir ve her geçen gün gelişen tekniklerle bu söz konusu problemleri çözer, aynı zamanda ilerleyen süreçlerde ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçer.

Ortodontik Problemlerin Sebepleri Nedir?

Ortodontik problemler genel olarak kalıtsal sebeplerden olmakla birlikte sonradan da oluştuğu görülmektedir. Diş sayısının eksik veya fazla olması, ayrık dişler veya dişlerin çarpık olması ya da çene yapısının bozukluğu genel olarak genetik faktörlerden kaynaklıdır.

Daha sonradan oluşan ortodontik problemlerin sebepleri ise erken yaşta süt dişlerin çok erken kaybedilmesi, parmak emme, diş eti hastalıkları, solunumdan kaynaklı problemler veya kazalar olarak sayılabilir.

Kimler Ortodontik Tedavi Olabilir?

Ortodontik tedavi tüm yaş grupları için uygundur. Genellikle farklı sağlık problemlerinin oluşmasının önüne geçebilmek ve erkenden tedbir almış olmak için olabildiğince erken yaşta ortodonti tedavisi uygulanması tavsiye edilir.

Ortodontik Tedavi Nasıl Uygulanır?

Her hastanın ihtiyacına ve problemine yönelik uygun olarak çeşitli ortodontik tedavi yöntemleri vardır. Bu tedavi yöntemleri oluşturulurken hareketli veya sabit olmak üzere iki türlü apareyler kullanılır.

Sabit apareyler braket, diş teli, şeffaf diş teli, sabit yer tutucular, diş bantları, özel sabit apareylerdir. Hareketli apareyler ise şeffaf diş dizici plastikler, hareketli yer tutucular, çene genişletici ve çene yerine yerleştiricilerdir.

Öncelikle hastanın diş ve çene problemini tespit edebilmek için ortodonti uzmanı, panoramik, sefalometrik veya 3D tomografi çekimi isteyebilir. Sonrasında ihtiyaca uygun olacak şekilde tedavi planlaması gerçekleştirilir. Uygun apareyler belirlenerek tedavi süreci başlatılır.

Share: