Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır Diş Hekimi Seçimimde Nelere Dikkat Etmelisiniz

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır Diş Hekimi Seçimimde Nelere Dikkat Etmelisiniz

Ağız ve diş sağlığı denince genellikle aklınıza diş kayıpları, diş ağrısı, ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları geliyor, değil mi? Hâlbuki gülüş estetiği olarak da bilinen gülüş tasarımı son dönemlerde oldukça yaygınlaşmıştır.

Çürük dişler, diş eti hastalıkları, anormal renklenmeler, diş kayıpları ve diş dizilimindeki çapraşıklıklar dolayısıyla oluşan estetik problemler, sosyal yaşantınızı önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Dahası, öz güven eksikliğine yol açması dolayısıyla gülümsemekten çekinir bir hal almanız da kaçınılmaz olabilir. Kimi zaman da sağlıklı dişlere sahip olsanız bile, dişleriniz ve/veya diş etlerinizdeki orantısızlıktan, şekil ve biçim bozukluklarından rahatsız olduğunuz için gülüşünüzü estetik anlamda iyileştirmek isteyebilirsiniz. Güzel bir gülüş, psikolojik anlamda iyi gelirken aynı zamanda çevrenizde de daha olumlu bir izlenim uyandırmanıza yardımcı olacaktır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sürekli sürdürülen bilimsel çalışmalar sayesinde, pek çok farklı yöntemlerle gülüşünüzü güzelleştirebilmeniz mümkün kılınmaktadır. Estetik diş hekimi de tam olarak bu noktada devreye girmektedir.

Bu makalemizde, gülüşünüzü güzelleştirme yöntemlerinden biri olan gülüş tasarımı nasıl yapılır sorusunun yanıtını bulacak, bu uygulama için güvenebileceğiniz diş hekiminin hangi özelliklere sahip olması gerektiğini kavrayacaksınız.

Gülüş Tasarımı Nedir?

Gülüş tasarımı, çeşitli nedenler dolayısıyla görünümü bozulan diş ve diş eti hastalıklarının estetik tedavisinde kullanılan metotlarından biridir. Bir başka deyişle gülüş tasarımı, hastanın yüz şekli, beklentileri ve gereksinimleri göz önüne alınarak daha doğal ve güzel bir görünüme kavuşması için yapılan işlemlerin bütünüdür.

Multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğinden birçok ortodonti işlemi bir arada uygulanmalıdır.

Gülüş Tasarımı İşlemleri Nelerdir?

Her hastanın estetik gereksinimleri farklı olabilmektedir. Bu nedenle, gülüş tasarımı tedavisi talebiyle uzman diş hekimi randevusuna gittiğinizde, size özel bir tedavi planı oluşturulacaktır. Planlama esnasında yüz hatlarınız, yaşınız, cinsiyetiniz, bütçeniz ve beklentileriniz gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulacaktır.

Öncelikle, varsa, diş çürükleriniz ve diş eti hastalıklarınız tedavi edilecek, diş temizleme işlemi uygulanacaktır. Ardından yapılacak işlemler çoğunlukla gingivektomi denen diş eti estetiği girişimi, diş beyazlatma işlemi, diş eksikliklerine implant veya protez tedavisi uygulaması, porselen kaplama ve lamine işlemi, zirkonyum kaplama ve ortodontik tedavi (tel tedavisi, invisalign tedavisi gibi) olmaktadır.

Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?

İlk olarak, estetik beklentilerinizin diş hekimi tarafından doğru anlaşıldığına ve ihtiyaçlarınıza yönelik bir tedavi planı oluşturduğuna emin olmanızı tavsiye ederiz.

Gülüş tasarımı nasıl yapılır sorusunun yanıtı niteliğinde olacak süreci ise şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Ağzınızdan alınacak ölçülere uygun bir şekilde hazırlanacak model üzerinden ağız ve diş sağlığı problemleriniz belirlenecek, ardından diş hekimi tarafından bir tedavi planlaması yapılacaktır.
  • Ağız içi ve yüz fotoğraflarınız bilgisayar ortamındaki özel programlara aktarılarak dijital ölçümünüz de alınacaktır. Gülüş tasarımı programlamasında yüz şekline uyum hesabı da çok önemlidir.
  • Tedavi sonrasında yüzünüzün alacağı şekle en yakın görüntüler, özel yazılımlar kullanılarak oluşturulacaktır. Bu yenileme sunumunda görüşlerinizi belirtmeniz ve itirazınız olan noktaları diş hekiminize aktarmanız çok önemlidir.
  • Planlama tamamlandıktan sonra, öncelikle varsa ortodonti hastalıklarının tedavisi yapılacak, yoksa diş etlerinde var olan seviye bozukluklarının düzenlenmesiyle çalışmalara başlanacaktır.
  • Diş eksikliğinizin olması halinde, planlanan implant işlemi ve gerekli görülen cerrahi uygulamalar gerçekleştirilecektir.
  • Cerrahi operasyondan sonraki iyileşme sürecinde herhangi bir işlem yapılmamalıdır.
  • İyileşme sonrasında gerekli ise diş beyazlatma işlemi uygulanacaktır.
  • Ardından dişlerinizdeki biçimsel ve görsel bozukluklar kompozit dolgular kullanılarak giderilecektir. Bu yöntemin kullanılması gerekli görülmezse, lamine, porselen veya zirkonyum kaplama devreye girecektir.
  • Porselen ve zirkonyum kaplama işlemlerinde karar kılındığında, her uygulamadan önce yapılacak provalarda fikrinizi belirterek bazı değişikliklere gidebilirsiniz.
  • Diş ve diş eti uygulamalarının tümünde ve provalarda dudak konturu ve şekli de göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü ancak bu şekilde hedeflenen gülüş tasarımı elde edilebilecektir.

Bazı durumlarda, dudak ve yüz bölgesine yapılacak dermal dolgu gibi medikal estetik uygulamalar da gülüşü daha ön plana çıkarabilmek için gülüş tasarımı programına dâhil edilebilmektedir.

Gülüş tasarımı yaptırmak istiyor ancak güvenebileceğiniz bir Ankara diş hekimi mi arıyorsunuz? Hemen Dr. Fatma Tekin’den randevu alarak tüm sorularınızın yanıtını bulabilir, uzman tedavi görüşü ve uygulamalarıyla sağlıklı ve estetik bir gülüşe kavuşabilirsiniz!

Share: